PGB geweigerd

Ingediend door Bernadette op
PGB afgewezen

Artikel 2.6 lid 1 sub a van de jeugdwet bepaald dat gemeentes moeten voorzien in een voldoende kwalitatief en kwantitatief aanbod van jeugdhulp. De manier waarop gemeentes dat doen is vastgelegd in een lokale verordening. In de praktijk blijkt helaas niet alle specialistische jeugdhulp te zijn ingekocht of (snel) beschikbaar te zijn. 

ZIN/PGB

Jeugdhulp kan geleverd worden als zorg in natura (ZIN) of in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB). Als de gemeente niet die zorg heeft ingekocht die nodig is, dan kunnen ouders zelf een hulpverlener vinden en die via een PGB door de gemeente laten vergoeden. In de lokale verordening kan geregeld zijn dat ouders dan een eigen bijdrage tot 20% moeten betalen. 

Ook stellen gemeentes, sociale wijkteams of CJG's (Centrum voor jeugd en gezin) nogal eens, dat specialistische zorg niet via een PGB vergoed wordt. Ouders en jeugdigen moeten het dan doen met een sub optimaal aanbod of lange wachtlijsten. Het kan dan de moeite lonen om hierover met de gemeente in gesprek te gaan en als nodig bezwaar te maken. 

Fiscaal 

De eigen bijdrage die mogelijk betaald moet worden als de zorg via een PGB geleverd wordt, is voor inwonende kinderen fiscaal aftrekbaar in box 1. Over geleverde zorg wordt geen BTW berekend.